Alterations and External Works, Holden Lane Primary School, Stoke on Trent

Pinnegar Hayward Ltd, Stoke on Trent, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  • Nursery Learning Space.jpg    
  • External Play Area.jpg    
  • Seating Cove.jpg    
  • View down length of Learning street.jpg    
  • View of drop-down tables.jpg    
  • View of Living Wall.jpg    
  • View up length of Learning Street.jpg    
  • Sketch Drawing    
  • Floor Plan coloured.pdf    
  • Landscape drawings-A1.pdf    
  • Detail Section.pdf    
  • Internal Render.pdf    
  • Conceptual Internal View.pdf    
  • Sectional Elevations.pdf    
  • Development Image - Seating Cove    
  • Development Image - Storage    
  • Class Teaching Area    
  • New lighting & painted lighting wells    
  • Detail Section.pdf    

Refurbishment to 'Learning Street' and External Landscaping, Holden Lane Primary School

Appointed by Stoke-on-Trent City Council the project brief entailed the rejuvenation of the ‘Learning Street’, a 45 metre 'corridor' that spans the length of the school. Existing conditions were poor; it was a long empty purple space with scattered storage cupboards, under lit by industrial 'shed style' lighting.

The initial meeting highlighted these challenges as having moved into the new building just over a year before, the School was displeased with the lack of thought that went into the original design of the building and particularly the 'learning street'. The building lacked storage, break out learning spaces, and generally was not stimulating for the children
innegar Hayward Design developed a scheme that looked at how to develop the existing shell, taking into account the different age ranges of children within the school and their individual needs, as well as the use of multi-purpose spaces for all.

The design developed comprises of breakout spaces which are defined by colour to highlight the use of the area for different age groups/classes, there is also a distinctive walking route navigating children through the space, and a storage system tiered by frequency of use.

The design also incorporated; the introduction of seating coves for more private learning experiences, optical lighting – a great focus for children with learning disabilities, drop-down tables that can be folded-up when not in use - creating a large open space for performances/assemblies etc. There is also a ‘nature area’ where a living green wall system has been installed so children could learn about, watch and grow their own plants. New lighting was installed throughout and colour added to the light wells to create interest at high and low level.

As a whole, the design delivered a dynamic space providing opportunity for a variety of uses by all ages/stages of children and staff alike. Storage for the school has been significantly increased and hand-in-hand with the external landscaping works, a stimulating and exciting learning environment has been created for all at Holden Lane Primary School.

Data

  • Begun: Jul 2017
  • Completed: Sep 2017
  • Floor area: 300m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £200,000
  • Funding: n/a
  • Tender date: Jan 2017
  • Procurement: Traditional Procurement (competitive Tender) on JCT Minor Works Contract
  • Address: Holden Lane Primary School, Ralph Drive, Sneyd Green, Stoke on Trent, ST1 6JS , United Kingdom

Professional Team

Suppliers