St Mary's Grove

Hogarth Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Richard Southall (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor Plan    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • Section CC    
  •     
  •     
  •     

The complete renovation of the ground floor of a North London home with an extension to the rear

The main focus of the design was to transform the ground floor from a dark and pokey space, into an open-plan space with lots of light.

The architects managed to bring light into the property via large expanses of glass in the new rear extension, and a skylight above the central staircase. The large 5m x 3m expanse of glazing, achieved with a single pane, bridges between the extension roof and the main house, with no visible framing, creating a beautiful aperture. 

The aim was to keep the material palette as simple as possible. The generous use of oak for the stairs, balustrading and the entirety of the ground floor ties the space together with the walls either white or exposed brick. 

The slate grey kitchen units provide a stark break to the light-coloured look to the ground floor, creating a focal point for the clients’ use of the space.

Data

  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 98m2
  • Sector: House
  • Total cost: £242,000
  • Address: St Mary's Grove, London, N12NT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers