Terrace House Extension

Ashworth Parkes Architects, Cambridge, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from garden 

Matthew Smith (website)     Download Original

  • View from garden    
  • Family room    
  • Kitchen    
  • Rear entrance    
  • Retained window in kitchen    
  • Loft stairs and bookcase    
  • Bedroom 3    
  • Bedroom 3    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Loft Level Plan    
  • Roof Plan    
  • Rear Elevation    
  • Section    
  • Detail    

Refurbishment and extension of mid-terrace Victorian house

The project takes a typical mid terrace Victorian property and transforms it into a modern family home.

A new rear extension provides space for the kitchen, with steps down to a dining and family area. At first floor an extension freed up space for a new stair to the loft and a laundry cupboard. The loft level en-suite was fitted in over the top of the laundry, within the existing pitched front roof space. We included an area of wild-flower planted green roof to soften the transition of the built form to the rear garden.

As is the case when working on mid terrace properties that have been extended there is a need to look for ways to introduce natural light into the centre of the plan; we did this by incorporating a butterfly roof. This allowed for clerestory glazing at high level within the kitchen and roof-lights, which makes the kitchen a light and bright space along with added definition and interest to the spaces.

Storage is maximised through a larder and coat cupboard off the kitchen, built-in storage bench seating, and a floor level lift-up storage area. We also introduced a cut out space to the existing sidewall passage for external cycle storage, secured using a chevron oak screen.

The project retains the existing qualities of the original Victorian house, contrasting this with the new contemporary elements; external brown zinc cladding and reclaimed brickwork to the rear, and exposed brick and timber finishes internally. We retained some areas of the existing painted brickwork finishes at the transition from new to old.

The resulting design has given the clients a bright and light home with elements of new and old combining to provide them with a house that they can continue to grow into as a family.

Data

  • Begun: Apr 2015
  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 116m2
  • Sector: House
  • Total cost: £168,000
  • Tender date: Dec 2014
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2014
  • Address: 73 Gwydir Street, Cambridge, CB1 2LG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers