Lift-Up House

mæ Architects, London, 2006


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Front street view 

Kilian O'Sullivan (website)     Download Original

  • Front street view    
  • Balcony    
  • Glass screen detail    
  • Rear view    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Street elevation    
  • Front elevation    
  • Rear elevation    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • Model - front view    
  • Model - rear view    
  • Montage    
  • Roof plan    

An extension on the roof of an industrial building in Hoxton, creating a new 100m2 two-bed apartment

The design plays with light and transparency by using a skin of Reglit U-profile glass that is sometimes opaque with the wall behind, sometimes translucent, and sometimes punched for windows. A translucent glass screen over the sliding door can be closed at night for increased privacy.

The architects consider it a contemporary interpretation of the weavers’ lofts that exist in this area of London. On the street side it is set back behind a parapet and to the other side it cantilevers over a courtyard. It is a simple pavilion of classical proportions.

The Lift-Up House was identified by Stephen Bayley in the Independent as being one of the '50 great ideas for the 21st century'. The project is a new 100m2 two-bed apartment on the roof of an industrial building in Hoxton. The client has his offices in the building and wanted an apartment above.


  • Completed: Mar 2006
  • Floor area: 100m2
  • Sector: House
  • Total cost: £220,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Private
  • Address: Hoxton Street, London, United Kingdom

Professional Team