Poolhouse 2

Ushida Findlay Architects, The Chilterns, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The poolhouse 

Katsuhisa Kida     Download Original

  • The poolhouse    
  • Exercise and study rooms are located below the pool    
  • Thatched eaves trace an undulating line over the planar glazing    
  • Thatched roof meeting glazed facade    
  • Thatched roof meeting glazed facade    
  • Glass rod balustrade was designed by furniture-maker Benjamin Clayton    
  •     
  •     
  • Kathryn Findlay, director f Ushida Findlay Architects    
  • Site plan    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A curving pool house created to link separated parts of a family home, situated between a Grade II-listed farmhouse and a barn

The project was to create a poolhouse for a residence in the Chilterns that could also accommodate exercise and study areas. These are situated directly below the pool, with the pool at ground level looking out onto a limestone terrace.

The building takes precedent from its rural surroundings as well as the interest of the architect in Japanese archtiecture and construction. The thatched roof is moulded into one continuous form and inside the plastered ceiling has an arced peak that traces the defining curve of the plan.

Data

  • Begun: Aug 2006
  • Completed: 2008
  • Floor area: 280m2
  • Sector: Residential
  • Procurement: JCT intermediate contract 2005
  • Address: The Chilterns, United Kingdom

Professional Team