The Pavilion

Ruth Butler Architects, Rowlands Castle, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Peter Langdown (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Pavilion-CladdingDetail.jpg    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An extension to an existing sports pavilion

The driver for this project was the simple need for public toilets for a rural village. The original brief was for a stand-alone building on the local recreation ground.

The architect saw an opportunity to deliver both the public toilets and rejuvenate a rather tired-looking existing changing room block on the same site by wrapping around a new extension and enhancing the facilities for all.

The cost benefits achieved by this approach were used to provide additional community facilities - a viewing room (for social use), extended clubroom, female umpires changing room, in addition to the two accessible public toilets.

Completed in 2015, the pavilion is used by six local youth football teams, cricket and tennis clubs and links to an outdoor gym and outdoor children’s adventure play area.

The new facilities have delighted users and boosted community participation. The next phase of work is a refurbishment of the changing rooms.

Data

  • Begun: Apr 2014
  • Completed: Feb 2015
  • Floor area: 122m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £104,028
  • Funding: Parish Council
  • Tender date: Nov 2013
  • Procurement: JCT DB11 (Design & Build)
  • Address: Rowlands Castle Recreation Ground, The Fairway, Rowlands Castle, PO9 6AQ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers