The Quadrangle at UCA Epsom

Studio TILT, Epsom, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jill Tate (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • -1.pdf    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A redesign of the quad space for the University for the Creative Arts to function as a social hub

The overall brief for the project was to create an inspiring social hub for students where they could hang out, connect and engage creatively.

The architect worked with students and faculty members through a series of co-design workshops to interrogate the brief and collectively develop and prototype design solutions.

Led by Studio TILT and supported by professional contractors and University technicians, the students delivered the elements for the new Quad space in a 48 hours marathon co-make.

These included three elements - the Pier, the Flying Lines, and the Shed.

The Pier, a timber structure located centrally in the Quadrangle, was clad in CNC cut plywood and was designed to accommodate social and recreational activities.

The Flying Lines extend from the entrance way to the Quadrangle. Higher than head height, the wires can be used to display graphical work, oversized prints and clothes.

The Shed is a presentation space for student work, each cubby hole can display an object or artefact acting as an intimate gallery.

Data

  • Begun: Aug 2014
  • Completed: Sep 2014
  • Floor area: 765m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £30,000
  • Address: UCA Epsom, Ashley Road, Epsom, KT18 5BE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers