Samphire Hoe Education Shelter

Lee Evans Partnership, Dover, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Mike Waterman     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An education shelter designed to attract more visitors to the Hoe

The building is a space where visitors can learn about the vastly dynamic natural environment at the base of Dover cliffs, and the origin of Britain’s youngest piece of land, as a result of the spoil from the Channel Tunnel.

The building is also used to exhibit other projects associated with White Cliffs Countryside Partnership.

The project was designed as a building that would also act as a wind break to enhance the visitors’ experience while using Samphire Hoe facilities.

The building's use of recycled railway sleepers was derived from their common use at coastal locations, and its form is reminiscent of the historic defensive structures dotted along the Kent coast.

Data

  • Begun: Mar 2014
  • Completed: Sep 2014
  • Floor area: 150m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £231,000
  • Funding: Heritage Lottery Fund
  • Tender date: Jun 2013
  • Procurement: Traditional - JCT intermediate Contract
  • Address: Samphire Hoe , Dover, CT17 9FL, United Kingdom

Professional Team