Cybertots Nursery

Acanthus Architects, Brentford , 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

General view 

Yvonne Koay (website)     Download Original

  • General view    
  • Cooking House external view    
  • Sleeping House     
  • Cooking House internal view    
  • General view    
  • Concealed LED lighting in Play House    
  • Existing column used as     
  • General view    
  • Concept 1    
  • Concept 2    
  • GA Plan & Detail    
  • Play House details    
  • Model view    
  • Play House Details    

Fit out of new shell in large multi-use development for a new 120 place nursery

The Great West Quarter, in Brentford, West London, is a major new mixed use development and community facilities have been struggling to keep up with its pace.

Cybertots is a local children’s nursery, who saw an opportunity created by a large ground floor space in one of the apartment blocks.

The developer provided the shell and the architects were commissioned by the nursery to design a fit-out.

The budget was extremely tight, with the result that much of the work was carried out as a self-build.

The clients had a large creative input into the project. They envisaged an open plan space with a number of freestanding “houses” to provide intimate spaces to which children could relate, such as a sleep-house, play-house, music-house, storytelling pit etc. These are arranged along a walking route, or street.

Data

  • Begun: Aug 2013
  • Completed: Dec 2013
  • Floor area: 750m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £200,000
  • Funding: Bank loan
  • Tender date: Jun 2013
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Trico House, Ealing Road, Brentford , TW8 0GD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers