Church Cottage

Haverstock, Cowbridge, Vale of Glamorgan, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Haverstock     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Church Cottage roof structure working detail    

The refurbishment and extension of a Medieval cottage believed to date from early 17th century

This cottage was described in the Vale of Glamorgan Inventory as 'a regional house, once two thatched cottages with lateral entry stairs' and registered as a county treasure.

Church Cottage lies between ancient stone boundary walls, terraced into the banks of the rolling hills of South Wales, and the architect's sensitive interventions seek to preserve the qualities of the original building fabric.

Lime mortars and breathable construction techniques have been carefully applied to the restoration of existing fabric.

Accommodation is extended into the site topography with a cluster of slate roof forms resting on a continuation of the original rubble stone boundary retaining wall.

Integration between new and existing is formed by a light touch glazed link between the new and old. Internally, the new oak and painted brick of the extension and en-suite are clearly distinct from the original cottage fabric.

Data

  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 110m2
  • Sector: House
  • Total cost: £200,000
  • Tender date: Jan 2009
  • Address: The Square, Colwinstone, Cowbridge, Vale of Glamorgan, CF71 7NL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers