The Sackler Education Centre, Victoria and Albert Museum

Softroom, London, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Sackler Centre, reception 

Dennis Gilbert     Download Original

  • Sackler Centre, reception    
  • Sackler centre, interior    
  • Sackler Centre, view of interior with staircase    
  • Sackler Centre, education space    
  • Sackler Centre, interior    
  • Sackler Centre, view of interior    
  • Sackler Centre, view of concrete     
  • Sackler Centre, view of interior from staircase    
  • Sackler Centre, concrete stair soffit    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • Section CC    
  • Section CC (full)    
  • Section BB    
  • Sackler Centre under construction    
  • Auditorium under construction    
  • Auditorium render    
  • Auditorium birdseye view render    
  • Interior render    
  • Reception space render    
  • Staircase render    
  • Auditorium detail    
  • Concrete stair soffit details    
  • Concrete stair soffit detail    

Education facility featuring a 140-seat multi-purpose auditorium, study rooms and a digital studio

The Sackler Centre for arts education in London’s Victoria & Albert Museum is built around a reception dominated by a concrete staircase and the cedar-clad underside of a new auditorium.

The architects reworked two floors of the museum’s Henry Cole Wing to provide workshops, studios, a gallery and dining hall, as well as the auditorium.

In the reception, mirrored surfaces highlight and reflect Victorian details and inflate the sense of space. New elements are forged from concrete, glass, steel and timber. Reopened archways channel natural light into the deep-set plan, and inside the auditorium, a curving, timber wall-roof encloses the rows of steeply raked seats.

The centre of the plan is occupied by a workshop and digital studio on the lower floor and a seminar room above. On the western flank is a dining hall, while toilets and a corridor on the eastern flank lead to a reopened arch, the reception and the staircase.

Data

  • Begun: Feb 2007
  • Completed: Jul 2008
  • Floor area: 1,650m2
  • Sectors: Education, Arts and culture
  • Total cost: £2.6M
  • Procurement: GC/Works/1 without quantities
  • Address: Victoria and Albert Museum , Cromwell Road, London, SW7 2RL, United Kingdom

Professional Team