Garden Gazebo

Anthony Grimshaw Associates, Cheshire, 1995

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Roger Quayle     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  • corner-detail    
  •     
  • Site plan    
  • Plan    
  • Front elevation    
  • Side elevation    
  • Service unit detail    
  • Corner detail    

Retreat for work and play with a view across the Cheshire plain, which had recently been obscured from elsewhere in the garden by building work on an adjacent plot

The site is in the garden of a house in Alderley Edge, designed by Anthony Grimshaw in 1972 using white concrete blocks and slate.

The Gazebo is a parallelogram bounded by circular galvanized steel columns and channels. Inside this frame there is a box glazed on two adjacent sides, reached by a GRP grid ramp.

The floor is stressed plywood with the roof stainless steel; the two unglazed walls have composite polyurethane panels faced in powder coated aluminium. An air conditioning unit is located below the floor and there are low energy discs of light below the roof. A full height service column has gas, water, electricity, telephone and fax. It also incorporates a sink. A purpose made desk is along one wall.

Data

  • Begun: May 1994
  • Completed: Oct 1995
  • Floor area: 32m2
  • Sector: House
  • Total cost: £57,500
  • Procurement: Exchange of letters
  • Address: Cerin Amroth, Beechfield Road, Alderley Edge, Cheshire, SK9 7AU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers