Stonehenge Visitor Centre

Denton Corker Marshall, Wiltshire , 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Anthony Coleman (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section C-C and D-D    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    

Visitor centre located one and a half miles from the stone circle, that contains a gallery, café, shop, dedicated education space

The small building is organised simply with two rectangular pods placed on either side of a broad entrance passage containing a zinc ticket booth, all sheltered under a lightweight steel canopy.

A cafe, gift shop and the education centre are grouped in the largely glazed pod. The other pod, which is clad with sweet chestnut, contains toilets and the interpretation centre with a display 360-degree virtual experience will let visitors ‘stand in the stones’.

The centre is located a mile and a half from Stonehenge, which can be reached by walking for 20 minutes or in a land train.

Data

  • Begun: Aug 2012
  • Completed: Dec 2013
  • Floor area: 1,515m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £6.9M
  • Procurement: Traditional (JCT standard form)
  • Address: Near Shrewton, Wiltshire , SP3 4DX, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more