Student Hub/Anatomy Hub

Paul Murphy Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Dan Farrar (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • Reflected ceiling plan    
  • Sections    
  • Existing ground floor plan    
  • Screen detail    

The Student Hub in the heart of University College London’s Bloomsbury campus. The student hub creates a new learning and social space in which to socialise or work individually or collaboratively

The new student hub was designed to provide a temporary social and learning space for 3-5 years, within a former histology teaching laboratory.

Within the constraints of the existing fabric, has moved away from the traditional, unloved common room, to create a series of settings which could offer the students the choice of either sitting separately or in groups, therefore promoting individual or group work.

Existing teak lab benches were salvaged, sanded down and oiled to create vertical fins, dividing the open plan space into semi private areas. Former storage cupboards were reinterpreted as light boxes incorporating a changing display of histology images as a reference to the Faculties activities.

Data

  • Begun: Jan 2013
  • Completed: Mar 2013
  • Floor area: 350m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £233,000
  • Funding: N/A
  • Tender date: Nov 2012
  • Procurement: GC Works 1 without quantities (1998)
  • Address: UCL Medical Science and Anatomy Building, Gower Street, London, WC1E 6BT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers