Bois Lane

Matthew Ball Architects, Amersham, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Dining table 

Matt Ball     Download Original

  • Dining table    
  • Dining room    
  • Play room    
  • Play room    
  • Patio    
  • Kitchen    
  • Cloakroom    
  • Living room window    
  • Window onto patio    
  • View from garden    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Ground floor plan before    
  • Concept sketch    
  • Architrave details    
  • Floor details    

House is for a couple with two young children: the brief was to provide a more coherent living space with a better connection to the garden

Although with a limited budget, the project sought to modify and bring into a new unity the entire ground floor of the house through a few precise moves: New openings were made in the existing fabric (as well as blocking up one) and a modest extension was built to produce an enfilade of four rooms which run from front to back of the house.

Apart from the kitchen, the function of each room is not pre-determined and the client family can inhabit the space according to a criteria which will change over time. The resulting ‘living space’ is spread across the entire ground floor which takes on something of a labrynthine quality.

The emphasis upon creating ‘strong’ rooms (as opposed to a large open space or a new, stand-alone space) prioritises fundamental architectural characteristics such as proportion, rhythm, light and materiality which become palpable qualities of the new domain: Openings which are wider than usual; a skirting board which becomes a room lining (concealing storage); light which enters from surprising angles whilst even more surprising views cut through the house. Such experiences heighten the banality of the everyday making inhabitation pleasurable.


  • Begun: May 2013
  • Completed: Nov 2013
  • Floor area: 120m2
  • Sector: House
  • Total cost: £65,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2013
  • Procurement: Design and Build
  • Address: 46 Bois Lane, Amersham, HP6 6BX, United Kingdom

Professional Team