De Anderen

Baxendale, Glasgow, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tom Manley (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Divider unit    
  • Structural arrangement    
  • Stair arrangement    
  • Perspective view    
  • balustradedetail.jpg    

Refurbishment of railway arch into creative work space for young creative start-ups

De Anderen is a creative space conceived by Tom Scholefield [Konx Om Pax], and Joanna Nethery [Distill]. The space has been created out of reclaimed timber that was donated by a fencing contractor, second hand timber pallets and packaging crates. These materials were utilised to construct a dynamic mezzanine space that sits as a piece of sculpture within the context of the existing railway arch incorporating a spiral stair made from the old timber pallets.

At the ground floor level the space has been sub-divided through the design and application of a series of bespoke movable screens. These screens have been utilised to define specific workspaces for individual designers and artists. There is also a meeting/presentation area, small model making space and a kitchen.

Data

  • Begun: Nov 2012
  • Completed: Feb 2013
  • Floor area: 82m2
  • Sectors: Office, Arts and culture
  • Total cost: £750
  • Funding: Private
  • Address: 3 Osborne Street, Saltmarket, Glasgow, G1 5QN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more