Egerton Road North

Ollier Smurthwaite Architects, Manchester, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Matt Ollier     Download Original

  • Plans    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Existing Plans    
  • Existing Sections    
  • Existing Elevations    

Refurbishment and extension of existing four bedroom semi-detached Victorian house

The existing property is a four bedroomed semi-detached Victorian house with existing cellar chambers. The brief from the client, a family with three young children, was to convert the existing basement chamber rooms to provide additional bedroom accommodation and remodel the ground floor to create an open family kitchen, dining and living area.

The conversion sought to take advantage of the existing basement cellars without adding another layer of separated living space. The core of the building was hollowed out and a new spiralling floor inserted that leads from the entrance down to the basement. It opens up what was dark and unusable basement space and makes it address the garden whilst providing a double height dining space. An extension was also added which slots into the back of the house and provides a mezzanine family room over the kitchen and dining area.


  • Begun: Dec 2012
  • Completed: Sep 2013
  • Floor area: 111m2
  • Sector: House
  • Total cost: £105,000
  • Procurement: JCT Building Contract for a Home Owner
  • Address: 34 Egerton Road North, Chorlton, Manchester, M21 0SF, United Kingdom

Professional Team