Storytelling and learning spaces, The Stephen Perse Foundation

chadwickdryerclarke, Cambridge, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

what is the story? 

Daniel Shearing (website)     Download Original

  • what is the story?    
  • The Big Book     
  • Reading recess in the floor    
  • connection to courtyard    
  • The book platform    
  • Quiet den and role play area    
  • supersized letters    
  • Year 3 classroom    
  • Shared resources     
  • Resource area    
  • The story telling space    
  • Site plan    
  • Room 1 plan    
  • Room 2 plan    
  • Library plan    
  • Yr 3 classroom plan    
  •     
  • joinery schedule    
  • Big book concept image    
  • storytelling-space-01.jpg    
  • Supersized letter R seat    

Remodelling and interior design of junior school classrooms and external courtyard for innovative learning spaces and a storytelling library

The brief was to remodel five internal spaces and an external courtyard to maximize the learning potential of the spaces and reflect the school’s curriculum and learning approach.

At the core of the project is a storytelling-led library and external courtyard space that allowed the pupils to explore fiction.

The design is inspired by books, letters and words. A habitable book signifies the presence of the storytelling spaces within the school’s corridors. Supersized letters display books and letter O becomes a feature seat. This space opens out to a courtyard where the iroko clad furniture are also supersized letters.

There are literary references in text from ‘Tom’s Midnight Garden’ and a street lamp from ‘The Lion, The Witch and the Wardrobe’.

In addition, a number of classrooms were reconfigured to allow the pupils better control of their own spaces, including shared resource areas and role-play dens.

Data

  • Begun: Jul 2013
  • Completed: Aug 2013
  • Floor area: 190m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £170
  • Funding: private
  • Tender date: Jun 2013
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with Contractor's Design 2011 Edition
  • Address: Stephen Perse Foundation Junior School, St Eligius Street, Cambridge, CB2 1HX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more