The Max Group, Nottingham, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


    Download Original

  • Ground floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Elevations    

Purpose built environment set within the natural wooded gardens of Tanglewood to provide a store room, gym, potting shed, conservatory, car port and workshop studio's

A detailed brief was taken from the client to construct a workshop and annexe facility in the curtlidge of the residential property with the emphasis being on the development being in character with its natural surroundings and to utilise natural and sustainable material and renewable energy technology.

The building is clad with red western cedar cladding and shingles with contrasting through colour render system and the large roof area was specifically designed to be low pitch and orientated to allow fixing of both a 10kw Solar PV system and solar thermal hot water system. While heating within the workshop is provided using a wood burner which utilise locally sourced materials. The ventilation to the WC area is provided by a passive stack system and the rainwater connects to a rainwater harvesting system to utilise for plants within the garden room.


  • Begun: Jul 2013
  • Completed: Dec 2013
  • Floor area: 137m2
  • Sector: House
  • Total cost: £135,000
  • Tender date: Apr 2013
  • Address: Tanglewood, 9 Awsworth Lane, Cossal, Nottingham, NG16 2SA, United Kingdom

Professional Team