The Tree House

6a architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

6a architects     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Plan    
  • Section    
  • Section    
  • Rear elevation    
  • Isometric view    

Extension and reworking of two small Grade II-listed 1830s brick weavers' cottages

The ground floor rooms of the two cottages were on different levels and both were half a storey above the rear garden. The renovation connects the original ground-floor rooms and provides a new master bedroom and wet room at ground floor level in an extension with direct access to the garden.

The extension winds down around the trees, cinching itself in to get around a sumac tree, which sits centrally, and breathes out again to accommodate a generous bedroom and bathroom below a eucalyptus.

The bedroom faces onto a deck into the garden; it looks back to the house where the old concrete columns have been reused to support a new timber-framed glazed veranda, which ramps between the two existing ground-floor rooms and connects to the Tree House.

The new construction is reversible, meeting requirements for listed building consent. It is timber-framed on timber foundations and clad in reclaimed jarrah skimmings.

Data

  • Completed: Mar 2013
  • Floor area: 57m2
  • Sector: House
  • Address: Whitechapel, London, United Kingdom

Professional Team

Suppliers