Cliff House

Foster Lomas Architects, Kent, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Edmund Sumner (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Section A-A    
  • Long section     

Cliff-top house built within the large sloping garden of an Edwardian house which was previously a railway cutting

The plan of the house, which is elevated 50m above sea level is focused on maximising views with the main living spaces on the upper, entrance level.

The living spaces are open plan and a large picture window provides an unobstructed south-easterly view. From the dining space a lowered terrace can be accessed, and this is dramatically perched nine metres above the lawn below. The kitchen is located at the front of the building and has a northern window looking into a private courtyard.

On the lower floor the bathrooms and ancillary spaces are positioned on the blind north side of the building. The bedrooms are dramatically lowered towards the intimate lawn between the trees at the bottom of the slope, with the master bedroom benefiting from a south-facing balcony.

The house sits on a flat site cut into the slope, with a grid of piles connected with shallow ground beams providing the foundations. The building sits in the cut on legs, avoiding the need for expensive waterproofing

Data

  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Jun 2012
  • Floor area: 187m2
  • Sector: House
  • Procurement: Construction Management by Client
  • Address: Kent, United Kingdom

Tags

House, Kent

Professional Team