Veterinary Clinic

HowAbout Studio, Crediton, Devon, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

North Elevation showing Landscape Window and new entrance 

Lara Agung     Download Original

  • North Elevation showing Landscape Window and new entrance    
  • South Elevation from Driveway    
  • Low level window allows views out for staff and patients    
  • New Desk with Lino Pattern    
  • Internal view showing logo and low window    
  • Internal Elevation showing divider    
  • Internal Elevation with divider relocated for events    
  • Internal view of new Desk and Landscape window    
  • Room Divider provides important separation between different animals    
  • SP_01_Site    
  • SP_02_Plans    
  • SP_03_Elev    
  • SP_04_ElevSect    
  • SP_WD_Bench    
  • Replicating the Existing features    
  • Replicating the Existing features    
  • Working Detail : Room Divider    

Extension and Refurbishment of Veterinary Practice in pitched roof bungalow to reorganise existing facilties and provide new Waiting Room, Consulting areas and Store

The existing premises was a bungalow split between commercial and residential use, located outside a small town and benefiting from panoramic views over the surrounding landscape. They inadequate in size for a growing practice and in need of reorganisation to avoid overlooking residential areas and provide additional storage.

A new timber-frame extension created clear separation between the residential and commercial uses of the premises, providing a light and spacious waiting area with windows located to provide key views and assist passive ventilation, an additional consulting room and secure storage area.

The style and form of the extension developed through a detailed survey of the variety of styles on the site, which were replicated in a modern tone.
rendered finish was used to match with the existing property, and a 2 tone paint finish developed to accompany new elements and place clear emphasis on the new entrance.


  • Begun: Nov 2012
  • Completed: May 2013
  • Floor area: 46m2
  • Sectors: Healthcare, Office
  • Total cost: £70,000
  • Tender date: Aug 2012
  • Address: Jonathan Wood Veterinary Surgeons, Roysden, Barnstaple Cross, Crediton, Devon, EX17 2EP, United Kingdom

Professional Team