De Vere Gardens Project

VW+BS, London, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Michael Franke     Download Original

  • De Vere Gardens - First Floor Plan    
  • De Vere Gardens - Second Floor Plan    
  • De Vere Gardens - Section A    
  • De Vere Gardens - Section B    
  • De Vere Gardens - Existing Floor Plan    
  • De Vere Gardens _ Detail    

Renovation to a central London residential flat

The brief was to create as flexible a space as possible that could accommodate a variety of functions, and be simple in design.

The starting point was to reinstate the first floor living room back to something of its originally intended proportions and restore the three tall arched french windows at the front. Then an additional mezzanine bedroom/study was placed over the open plan kitchen, which could be closed off for privacy, with translucent polycarbonate folding screens - one on to the main living space, and a smaller screen looking over the staircases at the back.

When open, there are views from the front through to the back. The back bedrooms and bathrooms were rationalised and refurbished with new finishes and storage units.


  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Apr 2013
  • Floor area: 130m2
  • Sector: House
  • Total cost: £168,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2012
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Flat 2, 33 De Vere Gardens , London, W8 5AW, United Kingdom

Professional Team


  • Supplier of Polycarbonate Panels.: 3D Foils