Lloyd Park Pavilion

ArchitecturePLB, Walthamstow, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Soar (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Bowls pavilion    
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Axonometric    
  • Eaves detail    

Park pavilion in Waltham Forest that contains a gallery, six artists’ studios and a café, run by Waltham Forest College

Designed as part of a larger revamp of the park and the William Morris Museum the pavilion acts as a focal point for the park.

The pavilion is designed to be secure with rainwater pipes recessed into walls and a roof with a large overhang to prevent climbing on the building. The window bars are designed to look like brise-soleils, roller shutters are fully concealed within the eaves and a mesh, decorated with a pattern from a William Morris print chosen from the collection in the nearby museum, provides solar shading for the café.

A green roof is not only a sustainable design feature, but also prevents the smashing of roof tiles.

Data

  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 400m2
  • Sector: Civic
  • Total cost: £1M
  • Procurement: JCT Traditional Contract
  • Address: Lloyd Park, Forest Road, Walthamstow, E17 4PP, United Kingdom

Professional Team