19 Eastbourne Terrace

de Metz Forbes Knight Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Mark Nicholson (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Exterior    
  • Level 1 and 2 plans    
  • Level 3 and 4 plans    
  • Sections    
  • Breakout space plan    
  • Lift core    
  • Toilets    
  • Existing image    

Refurbishment of an 1850s Grade I Listed office building at Paddington Station, originally built as part of Brunel and Wyatt's design for the terminus

The building has been restored from a disused space into a facility for flexible working situated within one of London's major transport hubs.

The building was subject to an aggressive refurbishment during the 1970s that resulted in the loss of many original features and the removal of a number of decorative plaster soffits. This has exposed the Brunel designed brick and steel vaults that facilitate unusually large interior spans for a building of this period.

The Victorian colour palette has been informed by original linings uncovered during the works on site. Particular care has been taken to preserve the large ballroom space on Level 2 that survived the 1970s refurbishment and restore it to promote these decorative features. Floors that have lost original ceilings and wall linings have exposed the brick vaults and cruciform columns of the original structure.

The architect proposed a method of subdivision that promotes these features through the use of clerestory glazing along the new corridor partitions. This allows daylight to penetrate to the depth of the plan as well as allowing occupants to read the extents of the structure as they move through the space. The contemporary insertions within the scheme have been designed to promote historic clarity in relation to the existing building, with an obvious distinction between old and new. This enables any future change of use to be easily undertaken without damage to original fabric.

Data

  • Begun: Jan 2012
  • Completed: Jan 2013
  • Floor area: 3,200m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £3.8M
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2011
  • Procurement: Traditional (JCT SBC O5)
  • Address: 19 Eastbourne Terrace, London, W2 6LG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers