Frame House

Jonathan Tuckey Design, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Ioana Marinescu (website)     Download Original

  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    

Conversion of a house within a row of Grade II-listed mews houses set within the Holland Park Conservation Area

Externally, the front facade of the house was rebuilt to reinstate the identity of the house and continuity of the surrounding mews.

On the ground-floor the house has been divided to retain a sense of the stables that were once present, with a red-pigmented concrete floor used in the entry hallway, which acts as both a workshop and display case for our client’s collection of vintage motorbikes.

The first floor has been divided with a framework of timber studs located where the original walls stood, creating an open, but layered, kitchen and living space. The original roof structure is visible above this framework and new skylights with timber cowls bring in natural light. and

The internal roof insulation has been removed and placed externally under a zinc roof, allowing the original roof timbers to be exposed.


  • Begun: Sep 2011
  • Completed: Apr 2012
  • Floor area: 125m2
  • Sector: House
  • Total cost: £325,000
  • Procurement: JCT Intermediate Works 2009 Revision
  • Address: Holland Park, London, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more