Molenplein housing

Tony Fretton Architects, Den Helder, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Christian Richters (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • North elevations + sections    
  • East elevation    
  • West elevations    
  • Building types    

Canalside terrace of houses in Den Helder on the North Sea coast of Holland

The terrace occupies a strip of land facing the dockyard across the Werfkanaal on one side and the smaller Helders Kanaal on the other.

Three-storey houses face towards the dockyard with compact, two-storey houses on the other side and private gardens placed between.

The facades are in a white-pointed, rose-coloured brick that blends well with the existing colours of the neighbouring dockyard. Some have been painted white.

As with many similarly-scaled Dutch housing projects, the houses are offered to residents as shells that have fixed service risers, carefully positioned fenestration and staircases that provide a wide range of possible internal room configurations.

Data

  • Begun: Dec 2008
  • Completed: Jan 2012
  • Floor area: 2,300m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £4.1M
  • Address: Den Helder, Netherlands

Professional Team