Newlands School

Wright & Wright, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

James Brittain (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sections    
  • Elevations    
  • Elevations    
  • Detail section    

School in Southwark for 70 boys between the ages of eleven and sixteen with behavioural problems

The two-story building, predominately clad in yellow brick, houses all of the school's functions under one roof.

The school's ground floor is arranged around one long central double height, top-lit, corridor that runs from the entrance to the rear gardens. This 'street' provides access to all of the school's major functions and circulation spaces. The first floor of the building contains teaching spaces arranged around a central courtyard.

The use of internal windows to provide clear sight lines throughout the building and the lack of dead-end corridors, aims to reduce rates of bullying.

Data

  • Begun: Oct 2011
  • Completed: Jan 2013
  • Floor area: 3,175m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £9.3M
  • Procurement: Design & Build
  • Address: Newlands School, Peckham, London, SE15, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more