Bermondsey Warehouse Loft Apartment

FORM design architecture, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Eat, Relax & Work areas 

Charles Hosea (website)     Download Original

  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Eat, Relax & Work areas    
  • Bermondsey Warehouse Loft - Relax & work areas    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Cook, Eat & Exercise areas    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Cook area    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Sleep area    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Bathe area    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Work area    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Block containing washing & dressing facilities    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - door into Dress area of block    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - view of block from Sleep area    
  • Bermondsey Warehouse Loft Apartment - Bathe area    
  • Plan    
  • Sections    
  • Sections    
  • Kitchen    
  • Aerial view of 3D model of apartment    
  • Door details    

Re-fitted residential Loft apartment in a converted warehouse in Bermondsey, London

FORM design architecture has completely re-fitted this Loft apartment in a converted warehouse in Bermondsey. The industrial character and scale had previously been lost beneath raised floors, lowered ceilings and partitions of a spatially conventional 1990s fit-out.

Storage, bathroom and utility functions are contained within a sharply-detailed block ‘parked’ in the corner of the now fully revealed Loft space, with a similarly detailed linear counter block providing the cooking area.

A concealed sliding wall allows the sleeping area to be fully enclosed if required. At the other end, a full width counter provides a work area for the photographer owner. In between are flexible zones for dining, relaxing and exercise.

Apart from the unfinished Pitch Pine floorboards, all surfaces are finished in white, the crisp machine-made quality of the solid acrylic blocks setting them apart from the more hand-made and time-weathered surface textures of the original industrial building.

Surface finishes within the service block are in dark grey, accenting the idea of a fruit or jewel-case-like object with a smooth exterior skin contrasting with a darker, sensual core.

Data

  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Oct 2011
  • Floor area: 104m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Tender date: Mar 2011
  • Procurement: JCT Minor Works 2005 rev. 2 (2009) with Contractor’s design for Mechanical & Electrical
  • Address: Bermondsey Exchange, 179-181 Bermondsey Street, London, SE1 3UW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers