Bishop's Road

Guarnieri Architects, London, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Facade view 

    Download Original

  • Facade view    
  • Rear elevation    
  • Rear elevation    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Interior view    
  • Structural glass detail    
  • Structural glass detail    
  • Structural glass detail    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Elevation    
  • Detail    
  • Detail    

Contemporary addition to conservation area

The client sought a rear extension to their traditional three storey, terraced house, in Central Fulham conservation area, Parsons Green. Providing a spacious kitchen, one single element replaced the two existing extensions.

The challenge was to add a contemporary piece of architecture within a conservation area. A minimal contemporary look, quite distinct from the existing grain and textures of the area, was well received by the planners.

The Local Development Framework restricts the section of the extension to 2m in height and a sloped profile not exceeding 45 degrees to the side of the adjoin house. This allowed an opening in structural glass forming an unusual type of wraparound window.

The rear was finished in a simple white render. The main opening is a well-proportioned perfect square; bi-folding doors leading onto the paved garden.

The roof is a single-ply Sarnafil system. The insulation improves the entire house's energy consumption. Traditional lead flashings adjoin the house; bespoke aluminium profile elsewhere.


  • Begun: May 2011
  • Completed: Nov 2011
  • Floor area: 60m2
  • Sector: House
  • Total cost: £143,000
  • Procurement: Minor Works 2005
  • Address: 84 Bishop’s Road, London, SW6, United Kingdom

Professional Team