Watermill Interventions

Kaner Olette Architects, Hampshire, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Plan    
  • Concept axonometric    
  • Section    
  • Section    
  • Detail    

Private domestic use of former watermill where at one time paper for bank of england notes used to be made due to high purity of the water

Three contemporary interventions have been placed at a Grade II listed watermill on the River Test in Hampshire. Intervention A is an external extension providing a breakfast and family room that is seamless with the garden beyond, the view framed by a textured ceiling, wall and projecting concrete plinth.

Intervention B is a freestanding oak and stainless steel kitchen within the thatched east barn for farm workers and gardeners.

Intervention C is an artist’s studio set on the first floor of the former corn barn adjacent to the mill race. A sensitive palette of materials fuse contemporary and vernacular, including limewashed oak rough sawn boards/brickwork, powdercoated aluminium, concrete, resin flooring, lead roofing and coated glass amongst others. A recessed woodburning stove provides heat and hot water for the heavily used family areas. The three interventions underpin new layers of contemporary use into the unique, historic and ecologic context at the watermill.

Data

  • Begun: Nov 2010
  • Completed: Oct 2011
  • Floor area: 90m2
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Tender date: Oct 2010
  • Procurement: JCT Householder Contract
  • Address: Watermill, Hampshire, United Kingdom

Professional Team

Suppliers