ContemPLAY pavilion

McGill School of Architecture, Montreal, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Maria Mingallon     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Dimensions    
  • Nested profiles for CNC    
  • developing the concept    
  • Assembly on site    
  • Assembly on site    
  • ContemPLAY    
  • Steel bolts, cut plywood ribs, steel joints and galvanised bars    
  • Inside the space truss    
  • A closer view from the top    
  • images of the 3D scripted model in Rhinoceros3D    
  • Steel joints detailing    
  • Steel bars detailing    

The ContemPLAY pavilion is a student-led initiative to investigate new methods of practice

ContemPLAY is a demonstration of advanced construction techniques, digital processes and theoretical approaches to architecture in the public realm. The project benefits from the use of novel design and fabrication techniques, utilizing algorithms for digital modelling and thus, facilitating fabrication of complex geometries and assemblies.

The pavilion is meant as a multi-generational artifact that gathers the ideas of contemplation and playing in a single clear gesture. As a socially sustainable public infrastructure that plays with the visual field through form and cladding, it questions the current trend in public space furniture.

The gesture itself is a three dimensional Möbius strip supported by a triangular truss. The cladding is a visual pattern generated to create a simultaneous Moiré and parallax effect. As the public approaches and engages with the pavilion, the visual field is modified and interrupted by the interference created by motion and the two layers of cladding. A base platform serves both as foundation and bench, providing a central area for seating within a never ending structure.

Data

  • Begun: May 2011
  • Completed: Jun 2012
  • Floor area: 59m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £25,155
  • Tender date: Oct 2010
  • Address: McGill University downtown campus, 815 Sherbrooke Street West, Montreal, H3A 0C2, Canada

Suppliers