Butterfly Hide

Mitchell Taylor Workshop, Bristol, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


    Download Original

  • Site plan    
  • Elevations    
  • Interior    
  • Landscape    
  • Structure    
  • Construction    
  • Hide up    
  • Hide up    
  • Detail    

Two phase school workshop project to design and construct a butterfly hide and landscape

Mitchell Taylor Workshop held design workshops with the children of Baileys Court junior School in Bristol following the sad death of a former pupil from Leaukemia. The school along with the family wanted his memory to inform, in a positive way, a new project in the school grounds. His passion was butterfly’s and the school setting was perfect for a brief devoted to watching them in the wild.

The design development of the hide came out of a number of studio workshops with the school children building models and testing real ideas insitu on site. Once a design was agreed with the school the children were then involved in the construction of the hide on site.

The hide is just 6 square meters internally and constructed from locally sourced timber. A skewed treated softwood frame sits on simple concrete pad foundations with a skin of Larch wrapping the interior space and filtering light.

Since its completion in July 2011, the hide has been used by the children for a number of activities which includes math and other outdoor class lessons.


  • Begun: May 2011
  • Completed: Jul 2011
  • Floor area: 6m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £12,000
  • Funding: Bailey's Court Primary School
  • Tender date: Apr 2011
  • Procurement: Negotiated
  • Address: Bailey's Court Primary School, Breaches Gate, Bradley Stoke, Bristol, BS32 8AZ, United Kingdom

Professional Team