R&K Jepson Funeral Directors

Evans Vettori Architects Ltd, Wirksworth, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from bridge 

    Download Original

  • View from bridge    
  • Coldwell Street elevation    
  • View down Coldwell Street    
  • View down Coldwell Street during construction    
  • View of entrance    
  • Reception    
  • Glazed link    
  • Waiting area    
  • Chapel of rest    
  • Glazed link from Courtyard    
  • Courtyard gate    
  • Corner brickwork    
  • Recessed brickwork in construction    
  • Ground floor plan    
  • Elevations    
  • Elevations    
  • Sections east-west    
  • Section north-south    
  • Development model    
  • Window detail    

A purpose built Funeral Directors on a brownfield site in a conservation area, including reception, chapel of rest, preparation area, cold store and hearse garage

The Funeral Directors is formed from two parallel blocks, trimmed to the site boundary and linked across a courtyard that accommodates the turning circle of a hearse.

The front block forms a shop front for the company, with mesh bond brickwork providing privacy screening to street facing glazing. To the rear the more private activities are accommodated. Visitors circulate along a glazed link into a waiting area before entering the Chapel of Rest. The Chapel opens to a private rear courtyard. A second door exits the Chapel of Rest to the working areas of the building, the Preparation room, Coldstore and Hearse Garage.

The outer skin of brickwork gives the building presence on the street whilst providing a protective screen to the surrounding industrial activities, the internal courtyard is softened with a timber structure, that includes a full height sliding timber gate to secure the courtyard when not in use.


  • Begun: Mar 2011
  • Completed: Nov 2011
  • Floor area: 125m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £160,000
  • Tender date: Dec 2010
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract
  • CO2 Emissions: 43.32kg/m2/year
  • Address: Middleton House, 22 Coldwell Street, Wirksworth, DE4 4FB, United Kingdom

Professional Team