Chipping Barnet Church Gardens

Metropolitan Workshop, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View along Church Passage looking south 

Simon Kennedy     Download Original

  • View along Church Passage looking south    
  • Before view along Church Passage looking south    
  • Aerial    
  • Community focus    
  • Existing trees retained    
  • New planter beds    
  • View along Church Passage looking north    
  • View from north    
  • Plan    
  • Sections    
  • Sections    
  • Arial    
  • Bench sketch    
  • Bespoke seat    

Public Realm scheme involving the restructuring of St John's Baptist Church gardens in Chipping Barnet, improving connectivity and providing an attractive green-space in the heart of the town-centre.

Opening up and restructuring the churchyard at St John the Baptist Church has long been seen as an opportunity for improving the public realm in Chipping Barnet town centre. The churchyard is an ancient burial ground within the Wood Street Conservation Area.

Following London Borough of Barnet’s successful OLF round 1 application, we were appointed as architects in October 2011. The fast-track programme, diverse stakeholder group and challenging site conditions required a sensitive response which was well received by the client and local groups.

The aims have been to increase connectivity along Church Passage, improve visibility, open up views to the war memorial and provide an attractive green-space in the heart of the town. The main features are the terraced public space (a solution arrived at through the no-dig construction technique) with Cor-ten planters and an 18m long Iroko bench. The bench was designed to overcome perceptions that smaller benches are considered occupied when a single user sat down.

Data

  • Begun: Mar 2012
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 1,350m2
  • Sector: Public realm
  • Total cost: £145,000
  • Funding: Outer London Fund Round 1
  • Tender date: Oct 2011
  • Procurement: Traditional Minor Works
  • Address: St John the Baptist Churchyard, Wood Street, Chipping Barnet, London, EN5 4BW, United Kingdom

Professional Team