Bankside BikeShed

Studio Meda, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Anthony Coleman (website)     Download Original

  • Location plan    
  • Plan    
  • Elevation montage    
  • Long elevation    
  • Structure    
  • Bankside bikeshed model    
  • Bankside bikeshed montage02.jpg    
  • Bankside bikeshed montage02.jpg    

Bankside BikeShed is a modular and flexible bike shelter for up to 24 bikes

The fundamental innovation of the scheme is the integration of secure cycle locking facilities and a roof in one single, elegant and easily recognisable structure. The shelter can be easily adapted for different sites, with a wide roof protecting bikes from rain, and bays guiding the allocation of cycle spaces.

The project evolved from Studio Meda’s winning entry for the international Bankside BikeShed competition in March 2011, held by the Architecture Foundation and Better Bankside.

Together with Marshalls Street Furniture the project was developed into a competitively priced system that is now commercially available, and will be affordable within the cost parameters of many public projects such as schools and hospitals.

A first prototype has been installed in Bankside, London, behind Tate Modern on the corner of Great Guildford and Sumner Street.

Sustainability strategy

As an easy-to-use and unobtrusive structure providing dry and secure cycle parking, the bike shed encourages the use of bicycles as a sustainable means of transport.

The structure is extremely simple and robust with a long design life.

The system uses a minimal amount of only one material: galvanised steel tubes and sheeting. Galvanised steel is fully re-usable, has a high recycled material content, and can be fully recycled. Other composite and non-recyclable materials have been deliberately excluded.

As a flexible kit of parts with bolt connections and small individual parts, the system can be changed for different sites, augmented, rebuilt and/or completely dismantled into its basic components for recycling and/or re-use. When fitted onto existing tarmac or concrete surfaces, the shed requires no additional foundations.

By using an extremely simple construction method, any broken elements due to traffic accidents, vandalism or theft can be easily replaced at little expense.


  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Jun 2012
  • Floor area: 22m2
  • Sector: Transport
  • Total cost: £4,500
  • Funding: Southwark Council
  • Tender date: Jun 2011
  • Procurement: Installation through manufacturer
  • Address: Sumner Street/Great Guildford Street, London, SE1 9JA, United Kingdom

Professional Team