Duplex at The Bow Quarter

Studio Verve Architects, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of lounge and feature wall 

Luke White (website)     Download Original

  • View of lounge and feature wall    
  • Fin door ajar revealing bedrooms beyond    
  • Timber fin wall against stairway     
  • View from Entrance    
  • Feature wall with Fin Door closed    
  • Feature wall with fin door ajar    
  • View from stairs landing of space beyond    
  • Kitchen and feature mosaic splashback    
  • kitchen counter micro-mosaic splashback    
  • Bench and Cloak Cabinet    
  • Ground floor plan as proposed    
  • First floor plan as proposed    
  • Section as proposed    
  • Axonometric view of scheme    
  • 3D View    
  • 3D View    
  • Feature wall detail-wall section    
  • Feature wall detail-stairs section    

Complete remodelling of an existing mezzanine apartment within an old matchbox factory to a duplex 2 bedroom apartment at The Bow Quarters, East London

Bow Quarters is a beautiful seven-acre Grade-II listed residential development set within a historic site of the converted Bryant and May matchbox factory. The site is separated from the Olympic Park by the Blackwall Tunnel. Studio Verve was shortlisted and invited to provide design proposals for the conversion of one of the mezzanine apartments into a two-bedroom flat.

The proposal required ingenious almost ‘Rubik-cube like’ solutions to meet the ambitious programmatic brief of the client whilst responding to the challenging structural constraints. Two vastly different design approaches were worked through and presented; each providing dramatic spatial experience within the walls and high industrial windows of the original factory.

Studio Verve was selected to work through one of the schemes and have just completed the project on site. The entire interiors including the existing mezzanine structure was completely gutted; and reinserted with a new mezzanine structure to take advantage of the high volume industrial space. A feature Ipe timber fin wall bisects the volume; with an Oak stairs leading one up to the mezzanine bedroom with a frameless glass balustrade overlooking the dramatic double-height lounge and dining space below. Concealed door is created within the fin wall- that leads into the ground floor bedroom, bathroom and media/storage utility. A full-height bookshelf separates the cloak cabinet space and kitchen from the main lounge looking onto the original high industrial window.

The linearity of the timber fins contrast well against the exposed brick walls of the original factory and the new oak flooring. Feature micro-mosaic tiling is consistently used as both the backsplash to a lava black kitchen and bespoke wash hand basin counter and bath. All the joinery was bespoke-designed to accommodate as much storage within the overall volume whilst providing a calm well-detailed scheme.


  • Begun: Nov 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 72m2
  • Sector: House
  • Total cost: £102,000
  • Tender date: Sep 2011
  • Procurement: JCT Minor Works (Traditional Contract)
  • Address: Lexington Building, The Bow Quarter, Fairfield Road, London, E3 2UE, United Kingdom

Professional Team