Sarah May Jewellery

Zoe Defert Architects, Richmond, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Simon Kennedy (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing and Proposed plans    
  • Elevations    
  • windowcabinet    
  • centralcabinet    
  • WindowCabinetLong&ShortSections    
  • ShortSectionCentralCabinet    

Sarah May Jewellery was to be relocated from its existing location, a discreet alley in Richmond, to the High Street

It is a gallery boutique that showcases the bespoke work of Sarah, and a select number of her fellow Royal College of Art jewellery designer contemporaries.

The architectural challenge was in the shape of the new space - one that is both narrow and tapering towards its rear. Projecting wall cabinets and mirrors are used to distract and disguise the narrowing space. The architecture also needed to engage and invite yet not overwhelm the work on display.

The main wall cabinets, made out of precast GRC, are wrapped in gold mirrored metal. They are embedded into the walls and peel away creating movement around a central cabinet, and taking the consumer on a journey. Through this subtle movement of cabinets and reflection the viewer is drawn further in by glimpses of other collections, allured by the beauty of the objects within, an intimate and personalised experience.

The attention to detail and lighting were paramount in a space where the consumer is viewing the desired objects at such close proximity. The lighting was designed to be flexible and playful allowing Sarah to exhibit and showcase certain jewellery over others at any given event. The main wall cabinets, although all exactly the same, have a magnetic back drop that allows Sarah the flexibility of modifying the showcase arrangements from time to time in her own individual way.

Beyond the architecture, this project was a triumph of the collaboration of two young designers.

Data

  • Begun: Jan 2012
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 38m2
  • Sector: Retail
  • Total cost: £65,000
  • Funding: Client
  • Tender date: Dec 2011
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 14 Hill Street , Richmond, TW9 1TN, United Kingdom

Professional Team