Battersea Square

London Atelier, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plans    
  • Perspective    
  • Section    
  • Attica    
  • Door details    

Remodelling of and extension to a five story family house in Battersea Square

This five story house in Battersea Square has a small diamond shaped footprint. The remains of a bakery which was once here are still in the basement and the large chimney it shared with the other local shops stands several meters away.

The history of the house and its quirky and interesting features were central to our approach. Our proposal was to create an internal stair core wrapped with a 'thick wall' that travels the height of the building. Within this 'thick wall' we located the bath and shower rooms, WCs and storage. This allowed us to express the unusual shape of the building and make the floors feel considerably larger by opening up the floor plans and layering the view between different rooms.

Between the ground floor and the basement we created a large void that connects the two spaces and makes the low ceiling height of the rest of the basement feel comfortable. It also brings the old bakery oven right into the centre of the home. We extended the building to the rear at ground floor level. The new extension and bespoke kitchen follows the angles of the house and opens up the ground floor to the garden. It also frames the chimney breast mentioned earlier through a skylight.

The walls are finished throughout using a pigmented plaster mixture. The textured finish reminiscent of bread mixture adds a depth and natural colour variation to the walls that does not sterilise, but compliment, the old.

Data

  • Begun: Apr 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 174m2
  • Sector: House
  • Total cost: £160,000
  • Tender date: Apr 2011
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 24 Battersea Square, London, SW11 4RA, United Kingdom

Professional Team