The Dartmoor Treehouse

Jerry Tate Architects, Devon, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jerry Tate     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Pod layout    
  • Sectional diagram    
  • Sections    
  • Walkway and seed base    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Children's outdoor play-space

This is a temporary treehouse, designed and constructed as a collaborative exercise between an architect, carpenter and 12 students as part of the ‘Spatial Structures’ course for the Dartmoor Arts Week, an annual residential one week course in Dartmoor, Devon.

The brief for the new treehouse came from the owners of the farm who wanted a safe play-space for their grandchildren. All the materials were milled on site from locally felled spruce, larch and western red cedar. There are no fixings to the tree, with the structural stability maintained by the shape and positioning of the structure. The form of the treehouse is inspired by a Weaver Bird’s nest to provide a dramatic but safe space to dwell and play in the treetops.

Data

  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Jul 2012
  • Floor area: 10m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £600
  • Funding: Dartmoor Arts Week
  • Address: Wier Farm, Crockernwell, Devon, EX6 6NL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers