Extension, Borley Place Cottage

Tricker Blackie Associates, Sudbury, Suffolk, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


J. Weatherley     Download Original

  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Elevations    
  • Elevation    
  • Details    

Domestic extension

This extension creates living space that overlooks the pond on the west side of this modest landless cottage. The pond is the building’s only amenity space.

The timber framed structure is cantilevered off an existing concrete wall and helps to give visual unity to the collection of various materials and forms that make up this small complex. It reaches out over the water and also provides a timber deck for outdoor living. This is an extension of the existing access path to the front door.

Listed building consent was obtained without any difficulty despite the cottage’s proximity to adjacent listed buildings and the notorious Borley Church. Officers felt this was a better solution in this instance than the use of traditional vernacular building forms. The timber cladding will weather to a sliver grey colour making it even more compatible with its location.


  • Begun: Jul 2010
  • Completed: Apr 2011
  • Floor area: 16m2
  • Sector: House
  • Total cost: £30,000
  • Address: Borley Place Cottage, Borley, Sudbury, Suffolk, CO10 7AE, United Kingdom

Professional Team