Horseshoe Wharf Lobby Refurbishment

naganJohnson Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Sketch    
  • Concept drawing    
  • Sketch    
  • Existing lobby    
  • Existing staircase    
  • In progress - relief wall    
  • In progress - post room    
  • In progress - 400 pegs down    
  • Relief wall    

Refurbishment of a dated entrance lobby to create a bright and welcoming space for the residents at Horseshoe Wharf Apartments

In 2011 we were invited to redesign the entrance lobby area to Horseshoe Wharf Apartments. The challenge set to was to reinvigorate the dated lobby area, creating a vibrant new entrance space with a limited budget and timescale. A diverse group of residents made up the main client body and the project was overseen by the management company. Early in the project, it became apparent that the client was looking for something unusual, the only requirement being to keep the existing staircase and a full height mirror.

The scheme attempted to re-forge a lost link between the old wharf-side warehouse to the Thames and redefine it’s riverside location. The design created a topographical, three dimensional relief map made from1400 oak pegs of various lengths along the 5 metre wall. This reflected the contours of the river basin, with the path of the River Thames depicted in blue pegs.

The location of Horseshoe Wharf is indicated by a bright green peg colour placing Horseshoe Wharf firmly ‘on the map’. Each peg was painted green on the side facing the mirror, using the existing mirror to reflect an alternative view of the installation. The post room was created from oak faced plywood to match the pegs, formed into a gentle curve with a concealed jib door. The space is now unrecognizable from it’s dated former self. The scheme has lifted the space making it both modern interesting and functional, and most importantly the residents are delighted.

Data

  • Begun: Feb 2012
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 37m2
  • Sectors: Public realm, Residential
  • Total cost: £37,000
  • Tender date: Aug 2011
  • Procurement: Traditional - JCT Minor Works
  • Address: 6 Clink Street, London Bridge, Southwark, London, SE1 9FE, United Kingdom

Professional Team