Garden Room

kalm architecture, North Berwick, East Lothian, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Garden elevation and garden axonometric    
  • North and south elevations and section B-B    
  • Internal elevations    
  • Floor plan and section    
  • Site plan    
  • Detail    
  • Before    
  • 1011_working detail    

This rear extension to a substantial stone villa seeks to open up the existing austere relationship between house and garden by creating a new light filled threshold space

The new family room orientates itself towards the sun and in doing so introduces a diagonal movement to the plan that offers an additional dynamic to the way the house is used. The timber and steel framed volume is clad in stained larch weatherboarding with a zinc roof and the inside will open up to the garden in numerous ways using large fold and slide doors, a single door and a sliding sofa window. The room incorporates bespoke fixed oak furniture that provides depth to the walls.

Data

  • Begun: Nov 2011
  • Completed: 2012
  • Floor area: 21m2
  • Sector: House
  • Total cost: £82,337
  • Procurement: JCT Minor Works 2007
  • Address: Ferrygate Steading, North Berwick, East Lothian, EH39 5DJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers