Wild Kingdom

We Made That, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Wild Kingdom 

We Made That (website)     Download Original

  • The Wild Kingdom    
  • The maypole swing    
  • Exploring the stepping poles on the Ridges    
  • Pigmented concrete steps encourage children of all ages to enjoy the landscape    
  • A tree swing in the Undergrowth    
  • The Clamberable Canopy    
  • The Trampoline    
  • The Maypole Swing is carefully placed between the existing trees on the site    
  • Felled trees are used as structural supports for the Clamberable Canopy    
  • Conjoined logs, timber and pigmented concrete bring together the natural and the artificial    
  • The Clamberable Canopy and rope features take advantage of the topography of the site    
  • Scheme overview drawing    
  • A development model of the scheme    
  • We Made That worked with local children to build elements of the playspace    
  • Adding detail to the Small World Play installations    
  • The Amphitheatre and Stage    
  • The Clamberable Canopy    
  • The Ridges    

The 'Wild Kingdom' is new natural playspace on Three Mills Green, Newham. The project was the first Olympic legacy project to be completed post-Games

We Made That with Free Play were announced as the winners of an open competition for a new playspace in Newham, run by the Architecture Foundation in Autumn 2011. The playspace was completed in Summer 2012, and is a Lee Valley Regional Park Authority project funded by The Legacy List charity and supported by the London Legacy Development Corporation.

Nestled between the new land forms of Three Mills Green, the 'Wild Kingdom' is a bizarre and fantastical landscape of play. Using felled trees, nets, ropes, pigmented concrete and planting to create seasonal variation, the site now provides opportunities for exciting and challenging play for local young people and visitors alike.

We Made That were also commissioned to deliver a programme of activation and engagement on the site which included workshops before, during and after the build to involve local communities in the development and creation of the space.


  • Begun: Jul 2012
  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 4,900m2
  • Sectors: Landscape design, Public realm
  • Total cost: £123,000
  • Funding: Lee Valley Regional Park Authority, The Legacy List, London Legacy Development Corporation
  • Tender date: May 2012
  • Procurement: JCT Intermediate Contract with Contractor Design
  • Address: Three Mills Green, Newham, London, E3 3DU, United Kingdom

Professional Team