The Paddock

+3 Architecture, Hexham, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External view of the extension at dusk 

Steve Mayes (website)     Download Original

  • External view of the extension at dusk    
  • The roof floats above the glazed extension    
  • Internally the transition between the old and new is seamless    
  • The house opens up to the garden    
  • View externally at night time    
  • Detail of steel connection to the roof    
  • External view of the extension    
  • A continuous view has been created from the front door to the rear garden    
  • Detail of the floating roof    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • East Elevation    
  • The daylight analysis study informed the design of the fenestration and roof    
  • The design concept was to open up the house to the garden views and maximise daylight.    
  • Detail - roof    

This project comprises of a renovation and extension to a private property set within almost an acre of land located on the outskirts of Hexham, Northumberland

The interior of the existing house was dark with poor internal circulation and little visual or physical access to the south facing terrace and large garden to the rear. The Client wanted to connect the house and garden in a more meaningful and practical way and to produce a contemporary piece of architecture in the process.

The new extension reconfigured the layout of the ground floor as well as adding much-needed kitchen, living and dining space. The design is simple and overtly contemporary in character and is located on the south side of the property.

A blend of solid, transparent and projecting elements combine to create an elegant composition that contrasts with the aesthetic of the original house. The large sliding doors open up the house to the garden and admit plenty of controlled natural daylight deep into the new and existing areas of the house. From entering the property a continuous view is established between the front door and the winding stone steps to the garden beyond.

Data

  • Begun: Jun 2011
  • Completed: Nov 2011
  • Floor area: 280m2
  • Sector: House
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2011
  • Procurement: Minor Works Building Contract
  • Address: The Paddock, Hexham, NE46, United Kingdom

Professional Team

Suppliers