Spijkenisse Bus Station

Clash Architects, Kees Christiansee + Chiel van der Stelt, Rotterdam, 2000

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Rod Coyne     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan and section    
  • Section    
  • Section    
  • Visualisation    
  • Rotterdam_SK01    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • Sketch    

Bus station in Rotterdam

The design for the project marries a collection of lightweight structural forms to the existing Metro station and sets a new ovoid glass pavilion against these geometries to develop a heterogenous collection of forms and structures. The project is a successful and dramatic looking scheme which uses the latest technology to develop a language appropriate to its use and one which fits its urban setting.

The Bus Station is built alongside an existing metro station and provides a new urban focus for Spijkenisse. The project uses intelligent control systems to maximise the flexibility in use of the bus platforms, with arrivals and departures announced via electronic screens throughout the complex. This results in a sustainable solution with less infrastructure and building required - a compact dynamic bus terminus.

Data

  • Completed: Sep 2000
  • Sector: Transport
  • Address: Rotterdam, Netherlands

Professional Team