82 High Street

Poulter Architects, New Mills, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Seb Price     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Floor plans    
  • Kitchen and gallery elevation    
  • Kitchen and gallery elevation    
  • Basement room pre construction    
  • Front Room Pre construction    
  • Pre-construction floor plans    
  • Pre-construction section    
  • Entrance during construction    
  •     
  • Below hall during construction    
  •     
  • Working detail self closing gallery door    

Refurbishment of 5 storey mid terrace stone built dwelling (circa 1870) with reconfigured access, new kitchen and dining room

The dwelling is built into a steep slope and accessed at second floor level from the footpath. The front room was being used as a through room, there was a windowless basement below and there was no dining room as such. Our clients were looking to make better use of the space with a new kitchen and a direct relationship to a new dining room. Our solution was to remove the floor of second storey to create a new double height kitchen with access across the stair landing to a new dining room.

A new hallway links the entrance to the central stair and Building Regulations dictate that this route needs to be fire protected. To achieve this tall gallery doors are held open on magnets and self close upon activation of the smoke alarm. The main run of kitchen units, shelving and kitchen extract sit neatly below the gallery with a separate island unit in the room.

The result is a dramatic double height space with visual connections between levels that now forms the centrepiece of the home.

Data

  • Begun: Sep 2011
  • Completed: Dec 2011
  • Floor area: 177m2
  • Sector: House
  • Total cost: £33,926
  • Tender date: May 2011
  • Procurement: JCT Building Contract for a homeowner who has appointed a consultant to oversee the works
  • CO2 Emissions: 39kg/m2/year
  • Address: 82 High Street, New Mills, SK22 4BR, United Kingdom

Professional Team

Suppliers