The Seagull & The Windbreak

a:b:i:r Architects, Bournemouth , 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Richard Rowland (website)     Download Original

  • Plan    
  • Sections and elevations    

Beach huts on Boscombe seafront, inspired by traditional seaside imagery

The four huts, designed as two pairs with retractable partition walls, each accommodate up to four wheelchair users.

Internally the spaces are organised to maximise flexibility. Facilities include dual height kitchen units with a gas stove and a communal outside area with a fresh water fountain.

An electric charging point for mobility scooters is also available as well as improved accessible toilets, parking and a wooden decked path made from beach wood. High colour contrast surfaces and flooring are intended to assist the visually impaired, and enable easy access onto the beach.

The huts were constructed off site and delivered to site for quick installation. The structure is steel framed and clad in Trespa board with plywood infill, and the roof is with a single ply membrane roof. The fins are constructed from plywood finished with high performance, marine grade paint.

The project was funded with a grant from the Commission for Architecture & Built Environment (CABE) and is designed to promote inclusion, health and wellbeing.


  • Begun: May 2011
  • Completed: Jun 2011
  • Floor area: 45m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £85,000
  • Procurement: Design & Build
  • Address: Boscombe , Bournemouth , United Kingdom

Professional Team