Painted House

Jonathan Woolf Architects, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

David Grandorge (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Roof plan    
  • Section B-B    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Model    
  •     
  • 27 Painted House Diagrams    
  • Wall detail    

Transformation of two semi-detatched houses into one home for a family of eleven people

The project extends the house within footprint of the existing building. The previous rear and side extensions have been extruded up to two floors and an inhabited loft placed within a new roof shell.

A steel frame has been inserted at ground level to create large rooms on the ground floor, which are used for a study, kitchen/dining and living area with large sliding windows opening onto the rear garden. The ground floor also houses accommodation for the elderly grandparents.

The exterior of the old building has been over-clad with insulation, the rear and side finished with a layer of render, with the street façade faced with brick slips.

The renovation has been designed to allow the building to revert to two houses in the future by closing up the two modest openings in the party wall. Each house has a separate heating, electrical and hot water system.

Data

  • Begun: 2003
  • Completed: 2009
  • Floor area: 780m2
  • Sector: House
  • Total cost: £850,000
  • Address: 121-123 The Ridgeway, London, NW11 9RX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers