Leonard Place Housing Development

Brady Mallalieu Architects, London, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Courtyard to house 

Keith Collie (website)     Download Original

  • Courtyard to house    
  • Houses    
  • Western elevations to houses    
  • Aerial view    
  • Detail of corner to house    
  • Detail of house entrance    
  • Interior of infill house    
  • Infill building to Allen Road    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Elevations    
  • Cross sections    

Shared ownership social housing scheme on a tight infill site in Stoke Newington, London

The project combines a four storey single ‘infill’ house designed to fit within an existing terrace gap and to the rear a housing project of seven ‘mews’ style L-shaped designed houses and flats.

The L-shaped form of the houses, placed in a terrace means that the habitable rooms can be grouped around the courtyard elevation, taking advantage of daylighting and views. The splayed end wall and the natural taper towards the eastern end of the site, mean that the large sliding windows to the living/dining room have a generous view past the unit in front instead of looking directly onto a blank wall. The private courtyard garden, will act as an extra room to the houses in summer.

Great care has been taken to avoid overlooking so that each house has its main rooms oriented towards the afternoon sun and away from the windows in properties surrounding the site.

Data

  • Begun: Oct 2004
  • Completed: Jan 2006
  • Floor area: 794m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £1.4M
  • Tender date: Feb 2004
  • Procurement: Partnering
  • Address: Leonard Place, Hackney, London, N16 8SB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers